Mijn Verhaal
Ik ben hugo bosma

Ik ben geboren in ‘s-Hertogenbosch op 18 januari 2001, en ik heb naast mijn moeder (Mirjam) en vader (Willem), een jongere en een oudere zus (Noor en Jet).
Ik heb verschillende sporten gedaan voordat ik shorttrack heb ontdekt. Ik heb serieus geturnd, gevoetbald, gehockeyd, en ook nog op Taekwondo gezeten. Ik heb ook nog piano gespeeld, en ik vond het altijd leuk om met mijn handen wat te maken, of het nu lego of iets met hout was.
Als ik niet schaats of train kijk ik het liefst naar Formule 1 racen. Ik zie steeds meer overeenkomsten tussen deze sport en shorttrack. Het lijkt niet voor de hand te liggen, maar het inhalen, timen, de juiste lijnen rijden – het is onderdeel van beide sporten.
Momenteel werk ik – naast mijn shorttrack – aan het opbouwen van mijn eigen bedrijf, Hugo Bosma Social Medial Services (HB SMS) Ik help bedrijven (groot en klein) aan het goed gebruiken van marketing op social media. Ik heb één jaar een HBO opleiding Communicatie en Multi-Media design gevolgd, maar dit werd door corona onderbroken. Ik was al met HB SMS begonnen en heb besloten om daar voorlopig naast het shorttrack mij verder op te richten. .
mijn liefde voor shorttrack

Als kleine jongen klom ik bomen en in klimrekken; ik vond skateboarden te gek, en vond alles leuk wat spectaculair was. Ik begon met turnen toen ik 5 was, en leerde daar vette dingen, zoals op mijn handen staan, de spagaat en salto’s. Maar turnen was voor mij te gecontroleerd – ik wilde een combinatie van spektakel en technische finesse.
Voor mij was dat shorttrack.
Ik hou van shorttrack vanwege de spanning en sensatie, de snelheid en het spel. Techniek is heel belangrijk in het shorttrack omdat je met hoge snelheid (47 km/uur) door een kleine bocht gaat. De kracht op je benen zijn dan enorm, en die moet je opvangen met je techniek en je spierkracht. Ook is tactiek een erg belangrijke factor in de sport. Het gaat niet altijd om wie het hardste kan maar bij (vooral) de langere aftanden (1000 m, 1500 m) is het juist belangrijk om aan het begin te sparen zodat je aan het eind nog over hebt om te vechten. Maar als je te lang wacht mis je de kracht soms nog om iemand in te halen… Dat vind ik hele mooie aspecten aan shorttrack.
In onze trainingen zijn we heel precies bezig met hoe je schaatsen neerzet bij het ingaan en het uitgaan van de bocht, hoeveel slagen je in de bocht maakt etc. Het gaat om technische details en finesse, in combinatie met kracht en uithoudingsvermogen.
De afgelopen jaren
Sinds ik in 2011 begonnen ben met shorttrack heb ik het geluk gehad dat ik mijn talent goed heb kunnen ontwikkelen en vanaf groep 8 op de basisschool mee heb kunnen doen aan internationale wedstrijden. Het plezier van de interactie met mijn mede shorttrackers uit binnen- en buitenland, tijdens en buiten de wedstrijden om is mijn grootste motivatie geweest om steeds serieuzer met mijn sport bezig te zijn.
Successen zijn niet vanzelf gekomen. In mijn eerste jaren was het aanpikken, en stapje voor stapje mijzelf verbeteren. Op mijn eerste internationale wedstrijd in München was ik één-na-laatste – en hoewel ik daarvan baalde – ik was zo blij dat ik daar mee mocht doen.
Twee keer heb ik mijn been gebroken, en twee keer ben ik beter teruggekomen. Mijn eerste echte hoogtepunt was (ik was nog net 14 toen) het Nederlands Kampioenschap Junioren-C dat ik won na een spannende strijd.


Ik doe er steeds meer voor. Het begon met de keuze voor de middelbare school. In plaats van een school in Den Bosch, koos ik voor Tilburg, omdat daar de ijsbaan naast de school lag, en er voor en na school getraind kon worden. Twee-en-een-half uur reistijd per dag had ik er graag voor over.
Na twee jaar bij het talententeam van Benny Bruggemans in Dordrecht kon ik op mijn 15e trainen bij Wil Boomstra (overgekomen uit de USA naar Utrecht). Ik ben van school veranderd en op kamers gaan wonen, om die kans te kunnen pakken. De trainingen werden meer en zwaarder, en ik vond het eigenlijk alleen maar leuker worden. De groep shorttrackers waren mijn vrienden, en ik kreeg de kans om te doen wat ik het leukste vind. Ik begon mijn voeding af te stemmen op de sport, school was belangrijk maar net iets minder belangrijk dan mijn shorttrack, en door successen kreeg ik eerste interactie met de media (radio- en kranten-interviews).
In de zomer van 2018 heb ik – na mijn eindexamen – een trainingstage in Salt Lake City kunnen regelen. Dat was een bijzondere ervaring! Helaas eindigde dat ongelukkig met een val waar ik nog heel lang last van gehad heb.
Nu zit ik al weer drie jaar bij Talentteam Noord/Wadro, bij trainer Dave Versteeg in Heerenveen. We trainen met een mooie groep, en draaien een heel intensief programma met 9 – 11 trainingen per week. Naast de ijstrainingen doen we krachttraining, yoga, droogtrainingen en fietstrainingen.
Het seizoen 2019-2020 was mijn laatste junioren seizoen. Mijn seizoensdoel was het WK Junioren in Bormio, Italië. Dat liep niet helemaal zoals gewenst. Op de tweede dag brak ik mijn sleutelbeen, waardoor ik geen finales 1000 m en relay kon rijden. Wel heb ik dat weekend – als mooie afsluiter van mijn junioren tijd – een Nederlands record op de 1000 m gereden.


De seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 (mijn eerste seizoenen als senior) werden verstoord door Corona. De zomertraining in 2020 heb ik grotendeels alleen gedaan, en in oktober 2020 kreeg ik zelf Corona. Gelukkig vielen wij als talenten onder een regeling waarbij wij mochten trainen. Er zijn ook drie wedstrijden geweest, waaronder het NK Afstanden. Op de 500m werd ik 6e.
In de voorjaar/zomerperiode van 2021, heb ik wat pech gehad. Eerste liep ik een hesenschudding op na een middagje skaten op een skatepark, en in mei 2021 ben ik met een interval sprint training op de racefiets tegen een auto aangebotst. Ik heb geluk gehad, maar toch wel zo’n drie maanden last van mijn knie gehad. Het seizoen 2021-2022 verliep niet slecht, met oa een tweede plaats op de Starclass in Hasselt, maar het was niet zoals ik mij had voorgesteld. Ik reed een matig NK begin januari, en daarna was het seizoen eigenlijk wel afgelopen.
We staan nu aan de vooravond van het seizoen 2022-2023. Ik heb mij bijna kunnen plaatsen voor de Worldcup, maar ik kwam net te kort op de 1000m. Maar ik ben in goede doen, fit en gemotiveerd. Via twee buitenlandse wedstrijden bereid ik mij voor op het NK van dit seizoen op 31 december 2022 en 1 januari 2023.



Contact
Voor vragen over clinics, promotie, sponsoring en andere onderwerken,
kan je een email sturen naar:
of bel naar:
+31 (0)6 36 43 95 19